Spaarnestad MA1 – VCH MA1 1-3

MA1 zit er lekker in. Waarin? Nou in de tweede competitiehelft. Na de zege op AMVJ-Martinus, raakte het team door ziekte enigszins gehandicapt. De zaterdag na de winst op de Amstelveense meiden, waren er precies 6 dames beschikbaar om te proberen Smashing ‘72 van zich af te houden. Die ploeg had onze meiden in Diemen al twee keer van winst af gehouden, maar dat waren de VCH meiden blijkbaar zat. Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar met 6 meiden met 4-0 winnen en de tegenstander slechts 57 punten toestaan, noem ik een knappe prestatie. De dag erna plaatsten de meiden zich met twee klinkende overwinningen op de zwakste tegenstanders uit de HTJT poule bij de beste 8 van de deelnemers van dit jaar. Op dag 3 van het HTJT houden ze dus nog hoop op een hoge klassering. Kortom de meiden waren zaterdag 4 februari helemaal klaar voor de strijd met Spaarnestad.

Op het moment dat ik dit schrijf is de pot tegen Spaarnestad alweer een paar weken geleden, maar ligt vers genoeg in het geheugen om te beweren dat de MA1 meiden een prima wedstrijd speelden. Ze laten Spaarnestad vanaf het begin zien in deze competitie bovenin mee te willen blijven draaien. De basis van de eerste set bestaat uit Judith, Yvette, Nadine, Mara, Maxime en Marike. Er is deze wedstrijd slechts één wissel beschikbaar en die eer valt Meike in deze set te beurt.

De keuze bij de “toss” is gevallen op zelf serveren, dus mag Judith de wedstrijd openen en dat doet ze in strijd met een ace. De eerste 7 punten komen er nog niet zoveel anderen aan te passen, want Spaarnestad krijgt haar service niet onder controle. Dat lukt pas bij 1-7. Als VCH bij de 10 na punten van Nadine en Maxime heeft Spaarnestad het lek boven en de Haarlemse meiden beginnen aan een inhaalrace. Dat nemen ze behoorlijk serieus, want bij 10-11 grijpt Carol in en moeten onze meiden weer op scherp worden gezet. Vanaf 13-11 gaat het mooi gelijk op. Alle VCH aanvalsters krijgen de kans om te scoren en doen dat ook allemaal. We zien smashes van Maxime aan de buitenkant en van Mara vanaf de diagonaal. De midden aanvalsters Nadine en Marike variëren hun aanvallen met af een toe een paar valse prikballen. Bij 16-16 is het weer gelijk. Dan begint VCH de set langzaam naar zich toe te trekken door weer 2 tot 3 punten afstand te nemen. Als Marike met een block de 19-24 op het bord set pakt Spaarnestad nog twee punten, maar wederom Marike maakt de set af op 21-25.

In de tweede set begint Spaarnestad met een minimale voorsprong. Dan neemt VCH het heft in handen en maakt weer een aantal punten achter elkaar. Daarbij laten ook Yvette en Meike zich van hun beste kant zien. Toch komt Spaarnestad weer dichterbij. Het is een set van tussensprintjes. Van 8-9 wordt het 8-16 vooral aan hand van Maxime. Ook Spaarnestad doet nog een duit in het zakje door bij 9-18 weer terug te krabbelen tot 13-18. Vervolgens scoort Nadine en denkt Yvette: dat kan ik ook. De VCH meiden laten deze set niet meer glippen en winnen met 25-19.

Kan VCH de wedstrijd definitief in het slot gooien in de derde set? Die kans is zeker aanwezig omdat de meiden goed spelen. Spaarnestad heeft ook een prima ploeg dus gevaarlijk blijft het zeker. Het begint goed door 3 punten van Mara. Direct sluit Spaarnestad weer aan. Na een paar fouten aan beide kanten en scores van Maxime en Marike komt VCH met 6-8 voor. Mara vergroot de voorsprong met twee strakke services en een prik bal. De voorsprong wordt 6 punten. Bij 11-17 gaat de service weer over en zakt VCH wat in. Dat geeft Spaarne stad de kans terug te komen tot 16-17.De meiden zijn dan weer goed bij de les en met een gezamenlijke inspanning die scores opleveren van Maxime, Mara, Marike en Nadine gaat ook deze set uiteindelijk naar VCH. Met de 21-25 winst kunnen de meiden weer minimaal 4 wedstrijdpunten bijschrijven.

Het bonuspunt lijkt er lang ook te komen Voortvarend nemen onze meiden een 0-4 voorsprong. Bij 4-8 laat Spaarnestad zien VCH nog dwars te willen zitten. Ook zij willen wel een punt in Haarlem houden. Zij nemen een voorsprong van 3 punten die VCH toch weer ongedaan weet te maken. Na 12-10 wordt het 12-12 weer komt VCH weer achter met 14-12 en 15-13. Het is weer tijd voor een spurtje en dat komt er ook. Een serie waarin Yvette de ploeg aan de hand neemt door 3x te scoren. Op 17-21 slaat het noodlot voor de tweede keer dit seizoen toe voor Maxime. Zij gaat door haar enkel en kan niet meer verder. Meike komt er in voor Maxime op de buitenpositie. VCH is een beetje van de leg want na 2 scores is het wel op en stuift Spaarnestad naar 24-22. Beide ploegen scoren nog één keer dus de volle buit is net niet gelukt. De laatste set blijft in Haarlem met 25-23. De meeste punten gaan gelukkig mee naar Hoofddorp.